Siirry suoraan sisältöön

Lantionpohjan fysioterapiassa tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia naisten lantionpohjan toimintahäiriöitä.

lantionpohjan fysioterapia lantionpohja

Miksi varata aika lantionpohjan fysioterapiaan?
Asiakas voi varata ajan lantionpohjan fysioterapiaan, vaikka hänellä ei varsinaista haastetta olisikaan lantionpohjan kanssa, vaan halu saada ohjausta ja neuvontaa ennaltaehkäisevästi.

Lantionpohjan fysioterapiasta voi hakea apua, jos asiakkaalla on esimerkiksi:
– ilman-, ulosteen- tai virtsankarkailua
– kipuja lantion/lantionpohjan alueella (esim. vulvodynia)
– tihentynyt virtsaamisen tarve
– haasteita virtsaamisen tai ulostamisen kanssa
– yhdyntäkipuja
– arpi/-a lantionpohjan alueella (esim. episiotomia-arpi)
– laskeuma ja epäily laskeumasta

Mitä lantionpohjan fysioterapiakäynti sisältää?
Lantionpohjan fysioterapiassa asiakkaan tilanteeseen perehdytään kokonaisvaltaisesti. Lantionpohjan toimintaan vaikuttaa esimerkiksi kehon asento, muualta kehosta tulevat kireydet/jäykkyydet, stressi, hengitys ja monet muut asiat. Lantionpohjan fysioterapia on siis paljon muutakin kuin lantionpohjan lihasten harjoittamista. Lantionpohjan fysioterapiassa pyritään löytämään keinot, että mahdolliset lantionpohjan oireet eivät rajoittaisi asiakkaalle tärkeitä harrastuksia ja muuta toimintaa.

Lantionpohjan fysioterapiassa lantionpohjan toimintaa tutkitaan haastatellen, käsin tutkimalla joko vaatteiden päältä tai asiakkaan suostumuksella/toiveesta fysioterapeuttisella sisätutkimuksella. Asiakkaan halutessa apuna voidaan käyttää EMG-biopalautelaitetta (elektrodi 35 €), jonka avulla selvitetään lantionpohjan toimintaa eri asennoissa ja joka saattaa auttaa hahmottamaan lantionpohjan jännitystä ja rentoutumista. EMG-laitetta voidaan käyttää myös esimerkiksi osana virtsankarkailun hoitoa, kivun lievitykseen, tuntoaistin parantamiseen tai yliaktiivisen rakon rauhoittamiseen.

Lantionpohjan toimintahäiriöistä voivat kärsiä raskaana olevien ja synnyttäneiden lisäksi myös esimerkiksi ikääntyneet ja paljon urheilevat.

Lantionpohjan fysioterapiaan voit tulla myös lääkärin kirjoittamalla fysioterapialähetteellä ja käynnin jälkeen hakea käynnistäsi korvausta omasta vakuutusyhtiöstäsi.

lantionpohjan fysioterapia tutkiminen