
Lantionpohjan fysioterapiassa tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia naisten lantionpohjan toimintahäiriöitä.

Miksi varata aika lantionpohjan fysioterapiaan?
Asiakas voi varata ajan lantionpohjan fysioterapiaan, vaikka hänellä ei varsinaista haastetta olisikaan lantionpohjan kanssa, vaan halu saada ohjausta ja neuvontaa ennaltaehkäisevästi.
Lantionpohjan fysioterapiasta voi hakea apua, jos asiakkaalla on esimerkiksi:
– ilman-, ulosteen- tai virtsankarkailua
– kipuja lantion/lantionpohjan alueella (esim. vulvodynia)
– tihentynyt virtsaamisen tarve
– haasteita virtsaamisen tai ulostamisen kanssa
– yhdyntäkipuja
– arpi/-a lantionpohjan alueella (esim. episiotomia-arpi)
– laskeuma ja epäily laskeumasta
Mitä lantionpohjan fysioterapiakäynti sisältää?
Lantionpohjan fysioterapiassa asiakas tutkitaan kokonaisvaltaisesti. Lantionpohjaan vaikuttaa suuresti muualta kehosta tulevat voimat (esimerkiksi kireydet) eli harvoin lantionpohjan fysioterapia on pelkkää lantionpohjan lihasten harjoittamista.
Lantionpohjan fysioterapiassa lantionpohjan toimintaa tutkitaan haastatellen, käsin tutkimalla joko vaatteiden päältä tai asiakkaan suostumuksella fysioterapeuttisella sisätutkimuksella. Asiakkaan halutessa apuna voidaan käyttää EMG-biopalautelaitetta (elektrodi 35 €), jonka avulla selvitetään lantionpohjan toimintaa eri asennoissa ja joka saattaa auttaa hahmottamaan lantionpohjan jännitystä ja rentoutumista. EMG-laitetta voidaan käyttää myös esimerkiksi osana virtsankarkailun hoitoa, kivun lievitykseen, tuntoaistin parantamiseen tai yliaktiivisen rakon rauhoittamiseen.
Lantionpohjan toimintahäiriöistä voivat kärsiä raskaana olevien ja synnyttäneiden äitien lisäksi myös monet muut, esimerkiksi ikääntyneet ja paljon urheilevat.
Lantionpohjan fysioterapiaan voit tulla myös lääkärin kirjoittamalla fysioterapialähetteellä ja käynnin jälkeen hakea käynnistäsi korvausta omasta vakuutusyhtiöstäsi.
