Kireä kielijänne ja huulijänne ovat suun rakennepoikkeamia, jotka voivat tuoda haasteita esimerkiksi syömiseen rinnalla ja/tai tuttipullolla, kiinteiden syömiseen ja/tai puheen kehitykseen.
Missä kieli- ja huulijänne on ja mitä haasteita niiden kireys voi aiheuttaa?
Kielijänne on kielen alla ja se kiinnittää kielen suunpohjaan. Huulijänne on ylähuulen alla ja keskellä oleva jänne.
Kireän kieli-/huulijänteen oireita vauvalla:
– refluksioireet
– itkuisuus
– suuhengitys
– toispuoleisuus/kehon kireydet
– otteen naksuminen rinnalla/pullolla
– rinnanpäiden pureskelu
– pitkät imetykset/nukahtelu rinnalle
– tiheä heräily
– rintaraivarit
– maitoon tikahtuminen
– imurakkula huulilla
– vauva ei huoli tuttia / ei saa tuttiin hyvää imua
– hidas painonnousu
Kireän kieli-/huulijänteen oireita isommalla lapsella ja aikuisella:
– suuhengitys
– hampaiden pesu haastavaa
– yökkiminen syödessä, erityisesti karkeamman ruuan kanssa
– puheen kehityksen viive
– haasteet äänteiden kanssa (esim. R-vika)
– artikulaation haasteet
– kieli tuntuu ”väsyvän” / puhe alkaa puuroutua iltaa kohti
Kireän kieli-/huulijänteen oireita imettävällä vanhemmalla:
– imetyskipu
– nännin muokkaantuminen imettäessä
– tiehyttukokset, rintatulehdukset
– vähäinen maidontuotanto
Aikuisella kireään kielijänteeseen on yhdistetty ryhtihaasteet, päänsäryt sekä krooniset niska- ja hartiaseudun kireydet/kivut.
Oireita voi esiintyä yksi tai useampia, minkä vuoksi jänteiden arvioinnissa tärkeintä on kokonaiskuvan hahmottaminen (suun motoriikka, jänteet, oireet).
Baby Balance® helpottaa oireita
Mikäli sinua mietityttää oman lapsen kieli- ja/tai huulijänne, lämpimästi tervetuloa Baby Balance® -vauva-/naperohierontaan. Nykytutkimuksen mukaan kielijänne on osa ihmiskehon faskiaa, minkä vuoksi jo kehon kireyksien vapauttamisella voidaan helpottaa oireita. Jossain tilanteissa kireä kieli-/huulijänne vaatii leikkaushoitoa ja tarvittaessa ohjaankin teidät asiaan perehtyneen korva-, nenä- ja kurkkulääkärin vastaanotolle kieli- ja huulijänteen arvioon.
Onko lapsesi käynyt kieli-/huulijänneoperaatiossa?
Kireän kieli-/huulijänneoperaation jälkeen varaa aika kieli-/huulijänneoperaation jälkihoitoon/fysioterapiaan. Fysioterapia sisältää vanhemman haastattelun raskaudesta, synnytyksestä, vauvan ja vanhemman olosta sekä perheen nykytilanteesta. Haastattelun lisäksi
käynti sisältää leikkaushaavan tutkimisen (miten haava on lähtenyt paranemaan, onko merkkejä tulehduksestä, onko arpi kuroutunut) sekä suun alueen kotiohjeiden läpikäymisen. Fysioterapiassa arvioin suun motoriikkaa ja ohjaan syömiseen liittyviä asioita rinnalla/pullolla tai kiinteitä syövän lapsen kohdalla kiinteitä syödessä. Koska kireä kieli-/huulijänne saattaa aiheuttaa erilaisia kireyksiä kehoon, fysioterapiassa hieron lapsen Baby Balance® -tekniikoita käyttäen.
Baby Balance® -vauva-/naperohierontaan sekä kieli- ja/tai huulijänneleikkauksen jälkeiseen fysioterapiaan voit tulla lääkärin kirjoittamalla fysioterapialähetteellä ja hakea käynnin jälkeen korvausta omasta vakuutusyhtiöstä tai ilman lähetettä.