Siirry suoraan sisältöön

Fysioterapeuttisen jälkitarkastuksen tehtävä ja tavoite on täydentää neuvolan tarjoamaa lyhyttä jälkitarkastusta.

Mitä fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa tehdään?
Fysioterapeuttinen jälkitarkastus on kestoltaan 90 minuuttia. Alkuhaastattelulle on varattu reilusti aikaa ja siinä synnyttäneellä äidillä on mahdollisuus rauhassa jakaa tuntemuksiaan ja ajatuksiaan raskausajasta, synnytyksestä sekä oman kehon palautumisesta. 

Käynnin aikana fysioterapeutti tutkii kokonaisvaltaisesti äidin kehon. Fysioterapeutti arvioi keskivartalon ja lantionpohjan palautumista ja toimintaa (esimerkiksi voimatasoja ja kykyä rentoutua). Fysioterapeutti tarkastaa mahdollisten arpien (sektio- ja/tai episiotomia-arpi) palautumista, käsittelee arvet ja antaa asiakkaalle tarvittaessa itsehoito-ohjeet. Käynnillä voidaan käydä läpi äidin aiempaa liikuntataustaa ja miettiä yhdessä, minkälainen liikunta olisi sopivaa juuri tähän hetkeen tai miten äiti pääsisi palaamaan itselleen rakkaiden liikuntaharrastusten pariin. Tavoitteena ei ole etsiä virheitä, vaan yhdessä miettiä asiakkaalle toimivia ratkaisuja uudenlaiseen arkeen.

Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa voi käydä läpi myös äidin uneen, lepoon, ravitsemukseen ja ergonomiaan liittyviä asioita. Painopiste on siinä, minkä äiti kokee tärkeänä.

Koska fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen olisi hyvä tulla?
Fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen voi tulla juuri kun sinusta tuntuu hyvältä. Suosittelen kuitenkin lämpimästi tulemaan viimeistään siinä kohtaa, kun suunnittelet palaavasi liikunnan pariin.

Fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen voit tulla myös lääkärin kirjoittamalla fysioterapialähetteellä ja käynnin jälkeen hakea käynnistäsi korvausta omasta vakuutusyhtiöstäsi.