Äitiysfysioterapia on kokonaisvaltaista, ennaltaehkäisevää tai kuntouttavaa fysioterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa raskaana olevan tai synnyttäneen äidin terveyttä ja hyvinvointia.
Mitä äitiysfysioterapia sisältää?
Äitiysfysioterapiakäynti sisältää alkuhaastattelun, tutkimisen, hoidon sekä kotiohjeet. Vastaanotolta asiakas ei lähde ison kotiharjoitepinkan kanssa, vaan katsomme yhdessä 1-3 harjoitetta, jotka asiakkaan on mahdollisimman helppo toteuttaa arjessa.
Äitiysfysioterapia raskausaikana
Raskausaika muuttaa naisen kehoa monin tavoin. Vatsan kasvaessa ja painopisteen muuttuessa se voi tuoda mukanaan kiputiloja esimerkiksi niska-hartiaseudulle, liitoskipuja tai muita lantion tai selän alueen kipuja. Raskaana oleva saattaa kokea haasteita lantionpohjan kanssa.
Vastaanotolla näihin kipuihin ja haasteisiin on mahdollista saada apua. Raskausaikana äitiysfysioterapiasta saattaa löytyä apu myös puutumisoireisiin. Äitiysfysioterapeutin vastaanotolla voidaan käydä läpi asiakkaan liikuntatottumuksia ja miten skaalata asiakkaalle tärkeät harrastukset raskausaikaan sopivaksi tai pohtia yhdessä, mikä harrastus olisi sopiva raskauden aikana. Äitiysfysioterapiassa voidaan myös käydä läpi, miten valmistautua synnytykseen.
Äitiysfysioterapia synnytyksen jälkeen
Synnytyksen jälkeen oma keho voi tuntua hyvin vieraalta. Äitiysfysioterapiassa tutkitaan kokonaisvaltaisesti synnyttäneen äidin kehoa ja palautumista ja äiti pääsee kuntouttamaan keskivartaloa (mahdollista vatsalihasten erkaumaa), saa apua mahdollisiin lantionpohjan haasteisiin/toimintahäiriöihin ja synnytyksestä palautumiseen. Äitiysfysioterapeutti on erikoistunut synnytyksen jälkeiseen liikuntaan ja harjoitteluun ja yhdessä asiakkaan kanssa suunnittelee asiakkaan arkeen sopivan tavan liikkua.
Mahdollisten sektio- ja episiotomia-arpien/repeämien käsittely on osa äitiysfysioterapiaa ja asiakas saa myös itsehoito-ohjeet arpien käsittelyyn. Vastaanotolla käydään läpi vauva-arjen haasteita ja miten esimerkiksi huomioida ergonomia vauvan kanssa.
Ravitsemuksella on suuri merkitys raskausaikana ja synnytyksen jälkeisessä palautumisessa, ja tämän vuoksi kiinnitämme huomiota kokonaisvaltaisesti myös äidin ravitsemukseen. Esimerkiksi mahdollisten arpien parantumiseen voidaan vaikuttaa positiivisesti monipuolisella ja riittävällä syömisellä.
Äitiysfysioterapeutille voi tulla, vaikka synnytyksestä olisi vuosia aikaa – tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi vatsalihasten erkaumaa voidaan kuntouttaa vielä vuosienkin jälkeen. Äitiysfysioterapiaan tullessa asiakkaalla ei tarvitse olla kipuja tai haasteita – äitiysfysioterapiassa tehdään paljon ennaltaehkäisevää työtä asiakkaan toimintakyvyn ylläpitämiseksi niin raskausaikana kuin synnytyksen jälkeen.
Ensimmäiseksi kerraksi synnytyksen jälkeen suosittelen Fysioterapeuttista jälkitarkastusta.
Äitiysfysioterapiaan voit tulla myös lääkärin kirjoittamalla fysioterapialähetteellä ja käynnin jälkeen hakea käynnistäsi korvausta omasta vakuutusyhtiöstäsi.